Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vuoden 2018 Padasjoen sahtimestari on Pauli Wirman.

Sahtiseura Humala ry. onnittelee voittajaa.

 

Vuoden 2018 Padasjoen Sahtimestaruus ratkaistaan Sahtimarkkinoilla 07.07.2018.

Näytteet Paperikeitaaseen aamupäivän aikana. Tarkemmat ohjeet Paperikeitaasta.

 

 

 Padasjoen Sahtimestaruus 2017 ratkaistiin Sahtimarkkinoiden yhteydessä

 

Kisassa parhaaksi sahdiksi valittiin Juuso Jaakkolan valmistama sahti,

mutta kilpailijan kotipaikka ei ole Padasjoki, joten hänelle annettiin kunniamaininta

vuoden 2017 parhaasta sahdista.

 

Kilpailun tulokset

1. Veli-Matti Heineonen

2. ja 3. Juha Tuominen ja Pauli Wirman tasatuloksella

 

 

 

Padasjoen Sahtimestaruus 2016 ratkaistiin Sahtimarkkinoiden yhteydessä

lauantaina 02.07.2016

Tuomarineuvoston puheenjohtajana toimi Lauri Suomaa,Sahtiseura Humala ry:n sihteeri.

 

Tuomarineuvoston jäsenet olivat: Teuvo Koskela Vesijako/Porasa, Mauri Makkonen Seitniemi/Kellosalmi/Virmaila, Juhani Pyykkö/Nyystölä, Pasi Katajainen Auttoinen/Palejärvi, Eeva Häkkä, Maakesken kyläyhdistys, Aaro Peltola Auttoinen - Neroskulma, Mirjam Vainio Arrakoski, Pekka Pastila Torittu,  Seppo Törmä Padasjoen kirkonkylän kyläyhdistys, Oli Lehtiö Vuoden Yrittäjä 2015 ja Joonas Harkko Sulhanen/elokuussa vihittävä ja polttariporukan ilmoittama tuomari.

 

Sahtinäytteitä / kilpailijoita oli Kahdeksan. Voittajaksi tuli Juha Tuominen pistein 35, toiselle sijalle Arja Lindqvist , pisteet40 ja kolmannelle sijalle Veli-Matti Heinonen, pisteet 42.

Sahtimestaruus ratkotaan siten, että vähiten pisteitä saanut voittaa. Sahdit arvostellaan siten, että tuomarin mielestä paras sahti saa arvon 1, toiseksi paras 2 jne. Kun pisteet lasketaan kunkin näytteen kohdalta yhteen, vähiten pisteitä kerännyt näyte on voittaja.

 

Tuomariston päätös syntyi pitkän ja perusteellisen maistelun ja aromien sekä värin arvioinnin tuloksena. Yleisellä tasolla sahdit todettiin varsin kelvollisiksi ja korkealaatuisiksi.

 

Voittaja, Juha Tuominen sai haltuunsa Veli-Matti Helvilän käsityönä valmistaman kiertopalkinnon vuoden ajaksi ja lisäksi voittopokaalin, pienen rahapalkkion sekä 25 kg mallassäkin. Kilpailun voittaja saa automaattisesti oikeuden osallistua SM-kisoihin Pertunmaalla elokuun kuudes päivä 2016.Juha Tuominen osallistuu SM-kilpailuun. Sahtiseura Humala ry. järjestää tänäkin vuonna kisamatkan, asiasta tiedotetaan tarkemmin seuran sivuilla www.sahtiseurahumala.fi.

 

Padasjoen Sahtimestaruus 2015 ratkaistiin Sahtimarkkinoiden yhteydessä

lauantaina 04.07.2015

Juryn puheenjohtajana toimi Lauri Suomaa, puheenjohtaja ei osallistu näytteiden arvosteluun. Lauri Suomaa on Sahtiseura Humala ry:n sihteeri. Sahtiseuran puheenjohtaja , Veli-Matti Heinonen ei toiminut tuomarineuvoston puheenjohtajana, koska osallistui itse kilpailuun.

 

Juryn jäsenet olivat: Pekka, Ahonen, Kirkonkylä,Erkki Avikainen, Auttoinen, Timo Lempinen, Porasa-Vesijako, Kalevi Nieminen Maakeski, Atte Härkälä, Torittu, Seppo Parkkinen, Kasiniemi, Juhani Pyykkö Nyystölä, Vesa Lahtinen Kirkonkylä.

 

Sahtinäytteitä / kilpailijoita oli kuusi. Voittajaksi tuli Pauli Wirman pistein 20, toiselle sijalle Markku Heinonen , pisteet 21 ja kolmannelle sijalle Juha Tuominen, pisteet 26.

Sahtimestaruus ratkotaan siten, että vähiten pisteitä saanut voittaa. Sahdit arvostellaan siten, että tuomarin mielestä paras sahti saa arvon 1, toiseksi paras 2 jne. Kun pisteet lasketaan kunkin näytteen kohdalta yhteen, vähiten pisteitä kerännyt näyte on voittaja.

 

Tuomariston päätös syntyi pitkän ja perusteellisen maistelun ja aromien sekä värin arvioinnin tuloksena. Yleisellä tasolla sahit todettiin varsin kelvollisiksi ja korkealaatuisiksi.

 

Voittaja, Pauli Wirman sai haltuunsa Veli-Matti Helvilän käsityönä valmistaman kiertopalkinnon vuoden ajaksi ja lisäksi voittopokaalin, pienen rahapalkkion sekä 25 kg mallassäkin. Kilpailun voittaja saa automaattisesti oikeuden osallistua SM-kisoihin Pertunmaalla elokuun alkupuolella. Wirman ilmoittaa myöhemmin, aikooko hän osallistua SM-kilpailuun. Sahtiseura Humala ry. järjestää tänäkin vuonna kisamatkan, asiasta tiedotetaan tarkemmin seuran sivuilla www.sahtiseurahumala.fi.

 

Sahtimestaruus Padasjoella ratkaistiin ja Joutsassakin on sahtimestari valittu. Kuten tieämme, sahti on yksilöllistä ja aika tavalla alueellista perinnetuotetta. Jos sanomalehtiuutisessa ei olisi tekstiä, harva Padasjokelainen uskoisi, että pöyällä olevissa mukeissa on sahtia...

 

Näin Päijänteen itäpuolella:

 

Espoo, Hotelli Lepolampi

Tässä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2014Tässä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2014

Suomen Sahtiseura ry
Lehdistötiedote 9.8.2014  
 
Jarkko Mäki on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari
Sahdinvalmistuksen vuoden 2014 Suomenmestari on Jarkko Mäki Karvialta. Espoon Lepolammella lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Kari Harju Porista ja kolmanneksi Mika Välimäki Parkanosta. Neljännelle sijalle ylsi Uuri Kärkäinen Hyvinkäältä, viidenneksi Jouko Lavonius Kuhmoisista ja kuudenneksi Marja Kuusikko Vaasasta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.
Jarkko Mäen voittosahtia tuomaristo luonnehti tasapainoiseksi, raikkaan maltaiseksi, mutkattomaksi, virheettömäksi ja perinteiseksi sekä hedelmäisen tuoksuvaksi. Myös sen jäkimakua kuvattiin viipyvän katajaiseksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan isoon sahtihaarikkaan.
Voittaja Jarkko Mäki kommentoi heti tuoreeltaan; ”Taisi olla ensikertalaisen tuuria, kun näin hyvin pärjäsin".
Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä sahtien ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.
Suomen Sahtiseuran 23. kertaa järjestämään kisaan osallistui ennätykselliset 49 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.
”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli runsaasti ja erityisen kiitoksen ansaitsevat yli 60 talkoolaista, jotka työllään mahdollistivat kisan" sanoo järjestäneen Sahtipäät ry:n yhdistyksen puheenjohtaja Marjokaisa Piironen.
Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.
Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Pertunmaalla.
 
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun Espoon 9.8.2014 tulokset:
1. Jarkko Mäki, Karvia, 123 pistettä
2. Kari Harju, Pori, 140 pistettä
3. Mika Välimäki, Parkano, 151 pistettä
4. Uuri Kärkäinen, Hyvinkää, 159 pistettä
5. Jouko Lavonius, Kuhmoinen, 200 pistettä
6. Maria Kuusikko, Vaasa, 214 pistettä  
 
Lisätietoja antavat:
Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, pekka.kaariainen@sahti.fi
Sahtipäät ry, puheenjohtaja Marjokaisa Piironen,  p. 040 5058058, sahtipaat@gmail.fi  

Padasjokea edusti Veli-Matti Heinonen ja tänä vuonna sijoitus oli seitsemäs.

 

 

Padasjoen sahtimestari 2014 on

Veli-Matti Heinonen.

 

Kilpailu oli tänä vuonna varsin tiukka ja kaksi parhaaksi arvosteltua saivat saman pistemäärän. Ykkössijoituksia yksittäisiltä tuomareilta oli myös saman verran.  Mestaruus ratkesi täpärästi Veli-Matti Heinosen hyväksI kakkossijoitusten perusteella.

Toiseksi sijoittui Martti Valkama  ja podiumille ylsi myös Veli-Matti Helvilä.

 

Egyptissä on löydetty faaraoiden aikaisen oluenpanijan hauta.

 

Japanilaiset arkeologit osuivat hautaholvin kohdalle kuuluisan temppelikaupungin Luxorin kaivauksissa. Egyptin muinaisajan kaivauksista vastaavan ministerin Muhamed Ibrahimin mukaan löytö on yksi merkittävimmistä, joita kaupungissa on tehty.

 

Ministerin mukaan hauta kuuluu Khonso Em Hebille, joka eli noin 3 200 vuotta sitten. Tämä oli johtava oluenvalmistaja kuolleiden jumalille, Ibrahim sanoo.

 

Haudan seinillä on ministerin mukaan loisteliaita piirustuksia ja värejä, jotka kuvaavat aikakauden elämää ja uskonnollisia rituaaleja. Yksi töistä kuvaa Khonso Em Hebiä tarjoamassa uhriaan jumalille yhdessä vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

 

Japanilaisryhmän johtajan mukaan hauta löytyi toisen haudan kaivausten yhteydessä. Hauta suojataan tiukoilla turvatoimilla siihen asti kunnes kaivaukset on saatu päätökseen.

 

Luxor sijaitsee Niili-joen varrella eteläisessä Egyptissä.

 

Lähteet:

 

AP, AFP

 

 

 

 

 Sahtimarkkinameininkiä

Youtube- materiaalia  https://www.youtube.com/watch?v=FkSzgnoZp34