Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Lisää uusi viesti

Lisätty 08.08.2013
Lue kokonaan »

Lisää uusi viesti

Lisätty 08.08.2013
Mustialan olutmestari Lassi Puupponen panee joulusahtia tarkkojen ohjeiden ja näppituntuman mukaan

Kuva: YLE / Eeva Hannula

Joulusahdin teon osaa enää harva. Hämeen ammattikorkeakoulun Tammelan maatalousoppilaitoksen olutmestari Lassi Puupponen panee sahdin Annan päivänä, ja tavara on valmista juuri jouluksi. Ennen vanhaan sahtia pantiin taloissa sen verran, että sitä riitti sopivasti aina Nuutin päiväksi, jolloin nuuttipukit kävivät illalla hörppäisemässä viimeiset sahdit.

Tammelan Mustialan olutmestari Lassi Puupponen pistää joulusahdin muhimaan aina Annanpäivänä. Sahti on valmista juuri sopivasti 21.12, jolloin suomalaiset perinteisesti hiljentyivät joulun viettoon.

Puupponen ottaa ensin 7,18 kiloa maltaita, heittää sekaan sopivan määrän katajanmarjaa, ja sekoittaa nämä veteen, jonka lämpötilan hän nostaa yli 70 asteeseen.

Olutmestari Lassi Puupposen tavoiteena on saada sahtiin 18,5 prosenttia sokeria ja alkoholiprosentiksi kahdeksan.

- Ennen vanhaan puuastiaa ei voinut lämmittää kuin lisäämällä kiehuvaa vettä mäskin joukkoon. Toinen mahdollisuus oli lisätä nuotiossa kuumennettuja kiviä pihdellä. Se on myös makutekijä, sillä kuumien hehkuvien kivien ympärille palaa mallasta. Se antaa toffeemaista, karamellista makua sahtiin.

Puupponen sanoo itse olevansa lämpömittarisahdin tekijä ja nuuhkii katajan hyvää tuoksua mäskistä.

- Opin aikoinaan Padasjoella sahdinteon. Silloin vain kerrottiin montako kuupallista, ei tullut mieleenkään mittailla tarkasti.

Puupponen katsoo välillä kelloa ja kierrättää ensin seosta ilman että rikkoo mäskipatjaa.

- Kun seos on tarpeeksi kirkasta se siirretään käymisastiaan.

Sahdin teko on lyhytaikainen prosessi verrattuna oluen tekoon. Olueen uppoaa olutmestariltakin vähintään seitsemän tuntia.

- Hyvä Tuomas joulun tuopi sahtipänikkä olkapäillä, myhäilee Lauri Puupponen

YLE Häme

 

Sahtiin liittyen olen kertonut monasti, miten "rahvaanomainen" sahti ei
vaan mahdu tietynlaisten ihmisten arvomaailmaan.
Elettiin 1990-luvun alkupuolta, jolloin ainakin isompien taajamien
baareissa alkoi olla tarjolla merkittävästi aiempaa laajemmin
ulkomaalaisia olut-tyyppejä ja -merkkejä. Suomalaisittain tyypillisesti
oli tietysti trendikästä mollata omat kotimaiset merkit ja mainita
omaksi suosikikseen jokin "oikeasta" olutmaasta tuleva merkki. Erityisesti
vaikutti siltä, että Tsekki oli oikea maa ja lisäksi oluen piti olla
tummaa.
No, satuin sitten Tampereen yliopistolle jollekin toimittajakurssille,
jolla oli myös Hesarin kulttuuritoimituksen terävin kärki. Ei
varmaankaan ole kenellekään yllätys, että päivittäin viimeistään
jo lounastauon jälkeen aloimme pohtia mihin pubiin Tampereen keskustassa
suuntaamme, kun päivän kurssiohjelma on päättynyt. Salhojankadun pub
on perinteisesti yliopistoväen suosiossa ja siellähän mekin noin puolet
kurssista suoritimme.
Mutta siihen aikaan vasta parin "tavallisen" tuopin jälkeen ryhdyttiin
porukalla miettimään, mitä ulkomaalaista nyt maistaisimme. Melkein
kaikki päätyivät mainionmakuiseen tsekkiläiseen tummaan
Velkopopovickyyn, jota suurella nautinnolla siemailimme ensimmäisen ja
sitten toisen. Kolmatta maistellessamme ryhdyimme porukalla kehumaan
Velkopopovickyn erinomaisuutta ja luonnollisesti sivistyneillä
kollegoillani oli runsaasti sivistynyttä sanottavaa asiasta.
Keskustelu kuitenkin tyrehtyi hetkeksi kuin seinään, kun totesin, että
tämähän on melkein yhtä hyvää kuin kunnon sahti! Tämä näet oli
liikaa yhdelle mainitsemistani kulttuuritoimittajista, joka
allekirjoittanutta ylimielisen oloisena pälyillen mutisi, että eihän
tätä sellaiseen sotkuun voi verrata ja että tämähän on hienoa juomaa.
Tunnelma kuitenkin vapautui kuitenkin nopeasti, kun kaikki muut tajusivat,
että nyt oli kaveriltamme lipsahtanut mukavassa nousukkaassa väärä
vaihde päälle väärässä seurassa.

Kari
 
 
Lue kokonaan »

Sahdinvalmistus

 

 Sahtiseura Humala ry. järjestää sahdinvalmistuskurssin syyskuun 17.päivä (lauantai)  2016.

Kurssin hinta on 80,00 € sisältäen päivän aikana kaksi ateriaa ja kahdet kahvit. Kurssille mahtuu n. 10 henkilö ja jos ilmoittautuneita on runsaasti, kurssi järjestetään mahdollisesti kahdessa eri paikassa Padasjoella.

Kurssille voit ilmoittautua:

sirkka.paperikeidas@gmail.com

tai

 onnenmyyra.majatalo@gmail.com

 

Sahtimarkkinameininkiä

Youtube- materiaalia  https://www.youtube.com/watch?v=FkSzgnoZp34